Streetracing upplevde en renässans med filmserien Fast and the Furious. Streetracing är en tävling mellan två ekipage över 201 eller 402 meter. Den korta distansen kräver att bilarna har god acceleration och hög maxhastighet. Tävlingarna körs endera på allmänna eller olovliga vägar. För den laglydige finns blackrace som alternativ, där tävlingarna körs på avstängda vägar.

Den första Fast and the Furious-filmen med Paul Walker som polisen Brian O’Conner hade premiär under 2001. O’Conner arbetar undercover för att infiltrera streetracing-gäng i Los Angeles som misstänks för flertalet brott bortsett från streetracing. Filmen älskades av publiken och avskyddes av kritiker. I den första filmen spelade förutom Walker även Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster och Ja Rule.

Succén öppnade dörrar för spin-offs och uppföljare. Under 2015 hade Fast & Furious 7 premiär. Den populäre skådespelaren Paul Walker förolyckades innan inspelningarna avslutats, vilket tvingade Walkers yngre bröder att spela i hans ställe. Hans död fick stor uppmärksamhet i media, vilket var till gagn för filmens marknadsföring. Om filmbolagen fått välja hade de valt Walker i livet framför alla pengar i världen. Fast & Furious 7 är en av världens mest inkomstbringande filmer någonsin, den har spelat in mer än exempelvis Sagan om Ringen-trilogin.

Hur du börjar med streetracing

Streetracing arrangeras i hemlighet på flera platser runt om i landet. Att besöka en tävling sker på egen risk; med snabba bilar och stora folkmassor händer en olycka lätt. Både besökare och tävlanden begår brott i lagens mening, och att besöka en tävling är därför inte att rekommendera. Om du vill uppleva spänningen vid streetracing är Fast and the Furious-filmerna ett bättre alternativ.

Tävlingarna arrangeras genom Internet, framför allt Facebook, och SMS-konversationer. Informationen går således vidare från person till person, utan att arrangören behöver marknadsföra tävlingen i offentlighetens ljus. Många anser att tjusningen med streetracing är att det är olagligt, att man inte endast tävlar mot varandra, utan även mot poliserna. Katt-och-råtta-leken är spännande för aktiva såväl som besökare.

streetracing