Vad hände med bilsport i Sverige?

Svensk bilsport hämtade sig aldrig efter Ronnie Petersons olycka på Monza-banan 1978. Närmast är Kenny Bräck som var framgångsrik på amerikanska banor i slutet av 1990- och början av 2000-talet. Marcus Ericsson skrev på för F1-stallet Sauber inför säsongen 2015 och har framtiden för sig. Inom bilsport tävlar man främst inom racing och rally. Nämnda kategorier inom bilsport har flera olikheter, gemensamt är dock att man tävlar med bilar på banor.

Inom sporten finns fler grenar än Formel 1 att tävla i. Några grenar är att tävla i backe, bilorientering, crosscart, dragracing, drifting, folkrace, karting, offroad, racing, radiostyrd bilsport, rally, rallycross och virtuell bilsport. Om du vill påbörja en karriär inom bilsport ska du ta kontakt med Svenska Bilsportförbundet som är ytterst ansvarig för svensk bilsport. För att lära dig mer om olika sporter kan du ta lokala föreningar, där eldsjälar besvarar dina frågor.

Förmodligen känner du till de flesta bilsporter, att racing tävlas på asfalterade banor och att rally körs på samtliga underlag. Virtuell bilsport däremot, är precis vad du tror – virtuell. Professionella racing- och rallyförares har blivit medvetna om fördelarna med den virtuella bilsporten. Därför tränar de gärna inför nya banor i datorn eller simulatorer – det ger dem en fördel inför loppet.

Att tävla i virtuell bilsport kräver inte licens, vilket innebär att sporten är öppen för alla. Virtuella versionen är särskilt populärt på exempelvis mässor där människor gärna provar att köra både en och två gånger. Framväxten av e-sport har eskalerat på senare år, och därför är det heller inte märkligt att intresset för virtuell bilsport har ökat senaste åren. Runt om i landet finns klubbar som specialiserat sig på den virtuella bilsporten. Bäst av allt är dock att den nya tekniken möjliggör för dig att spela hemifrån – antingen mot dig själv eller mot andra över nätet.

bilsport