För många svenskar är bilar en livsstil. Intresset för veteranfordon är större i Sverige än något annat land. Hur intresset kommer sig finns inget givet svar på. Grundar det sig i den långa flörten med USA, att svenskar anammat den amerikanska kulturen? Att Saab och Volvo är djupt rotade i den svenska folksjälen? Eller beror intresset på att svenskar genom god ekonomi haft möjligheten att intressera sig för motorfordon?

På Motorhistoriska Riksförbundets hemsida går att läsa att det finns 176 veteranbilsklubbar i Sverige. Några klubbar är regionala, andra är rikstäckande. Exempel på regionala klubbar är Alingsås Motorveteraner och Arvika Fordonsmuseum. Exempel på rikstäckande klubbar är Automobilhistoriska klubben samt British Automobile Club Sweden. I Sverige finns därtill flera märkesklubbar, exempelvis Cadillac Club Sweden samt Camaro Club Sweden.

Vilka bilar är veteraner?

Enligt trafikverket är veteranfordon bilar som tillverkades fram till 1950. Veteranbilar brukar indelas i Antique, Veteran, Vintage, Classic samt Post. Bilar från olika kategorier samlas årligen på olika evenemang runt om i landet, exempelvis Classic Car Week i Rättvik. Bilentusiaster uppskattar att dela sitt intresse med likasinnade, med vilka de gärna utbyter roliga anekdoter och erfarenheter.

Att bilar kan vara en livsstil är raggarkulturen ett exempel på. Människor som lever i raggarkulturen lever upp till 50-talets ideal. De inreder och klär sig tidsenligt. Framför allt spelar de musik från 50-talet, exempelvis Bill Haley & His Comets, när de cruisar fram i raggarbilen. Raggare kör gärna Buick, Cadillac, Chrysler och Pontiac. Det stora intresset för raggarkulturen är intressant ur flera perspektiv, särskilt när man funderar över varför andra sub-kulturer inte är lika utbredda.

De som är mer intresserade av veteranbilar än raggarbilar gör mindre väsen av sig. Ofta är människorna klädda i propra kläder, gärna tweedkostymer, och kör engelska bilar som Aston Martin. Bilar vårdas ömt av sina ägare, vilket innebär att det ofta övergår från att vara en hobby till att vara livet.

bilar